Populära racingspel genom tiderna

Bilspel har funnits nästan lika länge som det har funnits datorspel och det fortsätter att vara en populär genre. Idag är grafiken i det närmaste fotorealistisk, vilket gör att man kan leva sig in i spelen än mer.

Det första bilracingspelet

Arkadspelet Gran Trak 10 från Atari släpptes i maj 1974 och brukar anses vara det första bilracingspelet. Grafiken var väldigt enkel, men spelet blev en framgång och släpptes i flera versioner med bland annat Gran Trak 20 som var en version för två spelare.

Pole Position

Ett annat populärt arkadspel var Formel 1-racingspelet Pole Position från 1982. Det portades även till hemdatorer och Ataris spelkonsoler under 1980-talet. Spelet designades av Toru Iwatani som bland annat låg bakom Pac-Man. I spelet tävlar man mot flera andra datorstyrda Formel 1-bilar på en bana och till skillnad från Gran Trak 10, där man ser hela banan uppifrån, är kameraperspektivet i Pole Position strax över marknivå där man ser bilen bakifrån och horisonten i bakgrunden.

Outrun

Ungefär samma perspektiv har man i arkadspelet Outrun från 1986, som även det blev mycket populärt och släpptes till den tidens hemdatorer. För sin tid hade det imponerande 3D-aktig grafik, samplade röster och man kunde även välja musik från olika radiostationer på bilstereon, vilket var ett nytt grepp. I spelet kör man en röd Ferrari Testarossa av cabrioletmodell. Till skillnad från Pole Position fanns nu höjdskillnader i spelet och det var inte lika linjärt då vägen delade sig på vissa ställen så man var tvungen att göra snabba val.

Need for Speed

En riktig långkörare och populär racingspelserie från Electronic Arts är Need for Speed. Det första spelet kom 1994 och har sedan dess fått otaliga uppföljare. Spelen är oftast väldigt “arkadiga” och i Need for Speed III: Hot Pursuit från 1998 introducerades poliser som kunde jaga en. Man kunde även själv välja att spela som polis och jaga fortkörare.

Need for Speed: Underground 1 och 2 kom i en tid då The Fast and the Furious-filmerna var stora. Spelen hade fokus på illegal street racing och blev väldigt populära. En stor del av spelupplevelsen var att man kunde modifiera sina bilar och pimpa dem med neonljus och annat. I de senare spelen kan man dessutom köpa och sälja sin bil och tävla mot andra online.

Mario Kart

Ett racingspel som kom exklusivt till Nintendos spelkonsoler var Mario Kart. Det kom ut i sin första version 1992 till Super Nintendo, men finns numera till samtliga Nintendos konsoler. Det är betydligt mer lättsamt än traditionella bilracingspel och man kan välja att spela som olika karaktärer från Mariospelen. För att göra racingen lite roligare kan man plocka upp olika power-ups längs vägen som underlättar för en själv eller gör det svårare för ens motspelare. Bland annat finns ett bananskal som man kan kasta bakom sig och hoppas att någon halkar på.

clubblog