Racing på vita duken

Det finns en hel värld av racing för den som älskar snabba bilar. Det bästa av allt är att man inte behöver köra bilen själv för att få ett adrenalinpåslag. Naturligtvis kan den inbitne F1-fantasten ta sig till anrika banor världen över för att få se sina idoler in action, men faktum är att det kan vara minst lika spännande med racing på vita duken. Här kommer en kort lista med härliga racingrullar man bara inte kan vara utan:

Death Race

Jason Statham spelar huvudrollen som Jensen Ames i denna amerikanska actionrulle från 2008. Filmen utspelar sig i en våldsam och laglös framtid där det årligen hålls en ökänd biltävling. Racet tv-sänds från ett fängelse där landets grymmaste och mest våldsamma förbrytare deltar. Fem vinster i rad garanterar frigivning.

Jensen Ames blir oskyldigt dömd för mordet på sin fru och för att kunna ta hand om sin dotter måste han ta sig ut ur fängelset. Det rymningssäkra fortet styrs med järnhand av den kvinnliga fängelsechefen Hennessey som naturligtvis arrangerar biltävlingen. Den korrupta Hennessey erbjuder Ames att köra en tidigare fånges bil och helt enkelt maskera dennes död genom att iklä sig rollen som “Frankenstein”. De bepansrade och vapenförsedda bilarna kämpar med livet som insats, vilket resulterar i våldsam bankörning. Detta är garanterat en pulshöjande film!

The Fast & the Furious

Denna filmserie består hittills av åtta filmer om illegal street racing och skulle lätt kunna omfatta hela filmlistan på egen hand. Den första filmen släpptes 2001 och har en imponerande rollista. Vin Diesel spelar Dom Toretto som på kvällar och nätter bränner gummi i fartfyllda race längs stadens gator. Den numera avlidne skådespelaren Paul Walker spelar polisen Brian som arbetar under täckmantel med att infiltrera en kriminell verksamhet där Toretto är huvudmisstänkt. Filmerna har blivit mycket populära och är definitivt sevärda.

The Canonball Run

Den karismatiska och folkkära Burt Reynolds spelar huvudrollen i denna kultförklarade actionkomedi från 1981 om en rafflande biltävling där deltagarna bokstavligen inte skyr några som helst medel för att ta hem segern. Rena sabotage blandas med komik i denna fartfyllda och kaosartade biltävling. I svensk översättning kallades filmen passande nog “Mitt i plåten”. Filmen blev omåttligt populär med stora namn som Roger Moore och Farrah Fawcett. Intrigen djupnar när några av deltagarna blir fast i öknen i väntan på att vägarbetare ska göra vägen framkomlig. Under tiden hinner ett ökänt motorcykelgäng dyka upp och naturligtvis börjar de trakassera några av ekipagen.

clubblog