Frakta delar till din racingbil

Att köra racingbil är en rolig och spännande sport, men allt körande sliter mycket på bilen. För att kunna prestera väl i lopp behöver du ständigt underhålla och uppgradera din bil så att den inte negativt påverkar din möjlighet att vinna. Med en god rutin kring att underhålla din racingbil minskar du också risken för allvarliga olyckor där du själv eller människor i publiken drabbas.

Det finns många återförsäljare som erbjuder delar till din racingbil, men för att frakta delarna säkert kan du behöva anlita en tredje part. Säker frakt som kommer fram i tid kan du få via Fraktus som alltid ser till att det finns snabba fraktalternativ när du behöver det. De arbetar också ständigt på att hålla nere priserna för frakten vilket innebär att du kan lägga mer pengar på att köpa nya reservdelar till din racingbil.

Racing – tävla i snabbhet

Att tävla i racing innebär att din bil behöver kunna prestera så väl som möjligt om du ska hamna bland de främsta förarna. Racing organiseras i Sverige av SBF eller “Svenska Bilsportförbundet”. Oftast brukar tävlingar ske med bilar men det förekommer också att de tävlande tar sig fram med motocross eller motorcyklar. I USA är det populärt med racingserier organiserade av Nascar som står för “National Association for Stock Car Auto Racing”.

Underhåll din racingbil

Hur ofta och noggrant du behöver underhålla din racingbil beror på vilket märke den tillhör och hur gammal den är. Om du har en äldre så kallad “veteranbil” krävs det en del underhåll. Särskilt försiktig behöver du vara när du inte har tillgång till vinterförvaring; en äldre bil som står utomhus kan snabbt drabbas av rost och förslitningar. I sådana fall behöver du vara särskilt noga med att sköta om lacken och se efter bilens interiör.

Racingbilar kan kosta en hel del i inköp och det är därför viktigt att sköta underhållet så att du inte behöver investera i en helt ny bil inom bara några år. Med sponsorer har du mer pengar att lägga på underhåll och nya racingdelar, så det är bra att ha en genomtänkt ekonomisk strategi för den som vill syssla med racing.

Före varje tävling behöver din racingbil gås igenom, där alla delar kontrolleras. Hjulupphängning, säkerhetsutrustning, slitdelar och transmission ses över och bilens “onboard computer” eller OBD läses av. En noggrann kontroll görs av eventuella felkoder och dessa åtgärdas. För att vara säker på att bilen fungerar korrekt behöver också bromsvätskan och oljan bytas regelbundet och före ett race monteras nya däck på samt bromsbelägg om de är alltför slitna. Bilen behöver förstås också bränsle till tävlingen och en startavgift krävs oftast för att du ska kunna delta. Det är vanligt att det sker förslitning på bromsskivor, hjulinställning, drivaxlar och koppling vid ett lopp, så noggranna kontroller är nödvändiga för att upprätthålla säkerheten.

clubblog