Motocross – racing med motorcykel

Motocross förkortas ofta MX, och är en motorcykelsport som körs på grus, sand eller jord. Kombinationen höga hastigheter och lösa underlag gör att motocross är en smutsig sport som kräver lite extra av både motorcykeln och föraren. Förutom en särskild crosscykel, som är anpassad efter motocrossens förutsättningar, bär föraren därför också hjälm, crossbyxor, crosstövlar och ryggskydd.

Man förstår snart varför dessa skydd behövs när man tittar på en motocrosstävling. En tävling på elitnivå körs på banor som är 1-2 kilometer långa och 3-6 meter breda. Det kan med andra ord bli trångt på banan bitvis. Ett heat är 35 minuter långt plus två extra varv, och under detta heat gäller det alltså helt enkelt att komma först i mål.

En sak som man bör ha i åtanke om man funderar på att börja åka motocross är att det krävs en ganska stor investering inledningsvis, eftersom man dels måste införskaffa en cross, dels en skåpbil som man kan frakta motocrossen i när man ska till träningar eller tävlingar. Om man skulle behöva hjälp med att finansiera sin start inom motocross, till exempel genom att ta ett billån, ska man gå in på Sambla. Där kan man nämligen jämföra olika lån och lånevillkor, så att man får de bästa ekonomiska förutsättningarna när man lånar. Då kanske man även har råd att investera i en extra cool hjälm till sin motocross, för att få en liten självförtroendeboost när man är nybörjare.

clubblog