En Porsche 919 hybrid i ett race
Under 80-talet så fullkomligt exploderade sportvagnsracingen igenom Europa, Japan och USA. Sportvagnsracing är en bilsport där man i bil tävlar i ett lopp på en bana. Fordonen är tvåsitsiga och har övertäckta hjul och sporten är mycket nära besläktad med Formel 1 racing. När andra världskriget hade passerat så blev sportvagnsracing en egen form av racing-sport som hade egna tävlingar och ett helt eget världsmästerskap. Den här typen av bil-racing kan man säga är en blandning av formelbilar och standardbilar på banan, och kan ofta kopplas ihop med den årliga Le Mans långdistanstävlingen som pågår i hela 24 timmar. Denna biltävling har funnits sedan 1923 och är en av världens äldsta och kändaste. De flesta sportvagnstävlingarna pågår mellan 2,5 h till 24 h och är mer ett test på förarens uthållighet, tillförlitlighet och körstrategi än vad det är att hålla toppfart, som det i regel är inriktning på under många andra bilsporter.
Det finns mycket att säga om ämnet sportvagnsracing och även en hel del om bilarna som används i loppen. Den biltyp som används i dessa tävlingar kallas för sportvagnsprototyper som har en lika välutvecklad bilkonstruktion och teknik som de bästa supersportbilarna, fast fungerar även mycket väl för landsvägskörning. Dessa bilar och Formel 1 bilarna är de typer av bilar som är mest använda i tävlings sammanhang. Bilarna har bara två sitsar och bilens kaross täcker över och skyddar bilens hjul under loppet. Tekniskt sett så är dessa typer av bilar minst lika avancerade som formelbilarna. Sportvagnsprototyper kan räkas in till två kategorier som kallas för P1 och P2. I P1-kategorin så måste bilen ha en vikt på minst 900 kg och motorerna begränsas till en viss kubik. I P2 kategorin får fordonets vikt inte överstiga 750 kg och bilarna får vara utrustade med V6 eller V8 motorer och liknande motorstyrka. Det finns ett par stora tävlingar runt om i både Europa, Asien och USA varje år som bland annat Le Mans Cup, Can-Am och FIA GT1-VM där förare tävlar i sportvagnsracing.
Det är intressant både att se på sportvagnsracing men också att kika närmare på bilarnas konstruktion. För den bilintresserade som inte själv sitter bakom ratten på banan så är önskan ofta ändå att ha en snabb men säker bil. Om man pendlar en del antingen till yrket eller i yrket så kan det vara bra att ha koll på en snabb och säker tjänstebil 2018. Att köra på en bana i ett lopp kan se rätt osäkert ut för åskådarna, men allt på en bana är konstruerat att vara så säkert som möjligt och även förbygga skada ifall olycka uppstår. Bilarna som man använder i vardagen är säkerheten minst lika viktig i och man vill gärna ha en kombination av en snygg bil och som också håller sig stadigt på vägarna. Ska man köpa ny bil så kan det också vara värt att tänka på miljön och köpa en mijöbil som värnar både om dig och naturen när du befinner dig på vägarna.