Lite om Gran Turismo

Gran Turismo, eller GT som det ofta förkortas till, är en serie av racingspel till TV-spelkonsolen Playstation. GT utvecklades av den japanska spelutvecklaren Polyphony Digital. Företaget är en del av Sony Interactive Entertainment Worldwide Studio, en samling av speltillverkare som producerar spel för Sony’s Playstation. Det första GT-spelet släpptes 1997 till den första Playstation-konsolen, och utvecklades av den japanske spelutvecklaren Kazunori Yamauchi. Spelet sålde inom fem år över tio miljoner kopior. Än idag är det inte helt ovanligt att insatta kritiker kallar spelet för det bästa någonsin, och enligt GameRankings – en hemsida som utgår ifrån ett index på över 300,000 artiklar om mer än 1400 spel – är den det högst rankade racingspelet någonsin. Sedan 1997 har totalt sju spel släppts i GT-serien och de har sammanlagt sålt 77 miljoner kopior. Detta gör GT-serien till den mest lyckade spelserien på Playstation. I denna artikel ska vi kort försöka reda ut vad som gör Gran Turismo till en så lyckad serie.

Gran Turismo idag

Till en början ska det konstateras att det finns flera aspekter till vad som gör ett bra spel bra, och det krävs att det mesta ska vara perfekt för att ett spel ska nå de framgångar Gran Turismo nått. Bland det viktigaste för ett racingspel att lyckas med är verklighetskänslan. Spelaren vill ju inte bara köra igenom ett landskap och banor som är verklighetstroget designade, utan de vill ha en lika verklighetstrogen bil, vilket även inkluderar körkänslan. Gran Turismo-serien – särskilt de senaste spelen – har prisats för spelkänslan. Speltillverkarna har utgått från verkliga bilar för att ge en så nära upplevelse som möjligt. I linje med detta behov har flera produkter släppts vid sidan av Gran Turismo. Dessa kan vara rattar, pedaler och annat som kan ge spelaren en mer verklighetstrogen känsla. Det senaste spelet i GT-serien har dessutom släppts för VR-glasögon. Men GT finns även som TV-spel för de som har vanliga kontroller. Med ny avancerad teknologi kan vi förvänta oss mer och mer verklighetstrogna racingspel i den nära framtiden.

GT’s och Racingspelens framtid

Ett exempel på ett sådant spel är Gran Turismo Sport, som fått ta emot mycket goda recensioner. Det är det första Gran Turismo spelet där man kan använda sig av VR-glasögon. Dessa glasögon kan enligt många göra under för racingspelen. Med VR-glasögon är inte längre bilden begränsad till en skärm, utan u kan själv se dig omkring i spelvärlden. I kombination med bättre grafik, och med för varje år mer realistiska rattar, växelspakar, säten och pedaler närmar sig GT och racingspelen verkligheten mer och mer. Det kan vara intressant att tänka på hur GT-spelen kommer se ut om tio eller tjugo år. framtiden med laddhybrider är redan här, och man undrar hur den nya teknologin kommer att avspeglas i de nya GT spelen som så många spänt väntar på. Avslutningsvis ska det nämnas att GT har hela sju världsrekord i Guinnes Rekordbok. Bland annat innehar de rekordet för det ‘högsta antalet bilmodeller i ett racingspel’ och ett för ‘den största manualen till ett racingspel.

clubblog