Lite om speedway

Speedway är en typ av motorsport som framför allt utövas i Europa. Fordonen utgörs av en typ av motorcykel och tävlingarna utförs på olika typer av grusbanor. Inom Speedway tävlar man i lag där matcherna består av sju olika förare.

Motorcyklarna som används inom speedway är särskilt framtagna för ändamålet och reglerna för dess utformning bestäms av FIM (Internationella motorcykelförbundet). Motorcyklarna har inga bromsar och drivs med metanol. Dessutom finns det bara en enda växel och de ska väga minst 77 kilo.

Inom matcher i speedway beräknas poängen från 3 till 0 där den som går i mål först får 3 poäng, tvåan två poäng och så vidare. De som kommer efter tredjeplatsen får alltså alla 0 poäng. Till skillnad från många andra motorsporter har Sverige inom speedway rönt stora framgångar internationellt. Bland annat har Sverige vunnit 14 VM-titlar genom åren vilket gör att Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna inom speedway internationellt sett.

Precis som inom fotboll och ishockey förekommer olika serier inom speedway i Sverige där Elitserien är den högsta. Säsongerna inom speedway har förekommit sedan 1982. Genom åren har ekonomin inom sporten stött på vissa svårigheter på grund av lågt intresse.

clubblog