Allmänt om racing

Racing är egentligen en tävling inom fart eller snabbhet. Internationellt sett kan racing innebära allt möjligt när det kommer till att ta sig fram över en sträcka så fort som möjligt, även sådant som löpning, gång och cykel. När man talar om racing i Sverige syftar man dock vanligtvis på sådan racing som förekommer inom olika typer av motorsport, så som rally, formel 1, speedway och så vidare. I Sverige kallade man racing tidigare för banracing eftersom tävlingarna ofta organiserades på särskilda banor. Numera är det dock också vanligt att man tävlar i andra miljöer. I rally är det till exempel vanligt att man tävlar på olika skogsbanor. I Sverige organiseras racing framför allt av det svenska bilsportförbundet (SBF) som blev en egen sektion inom det svenska riksidrottsförbundet år 1962.

Talar man om racing i Sverige är det kanske därför mer rimligt att benämna det som motorsport eftersom racing främst är förknippat med just farttävlingar inom motorsport. Det vanligaste är att man använder olika typer av bilar, men det förekommer också racing med motorcyklar och olika typer av motocross. Även sådana fordon som Go-kart och båtar kan räknas in. I USA är det stort med så kallad NASCAR-racing som påminner om svensk folkracing.

I Sverige är racing med bilar en förhållandevis liten sport och genom åren har Sverige inte producerat särskilt många talanger inom sporten. Däremot är folkrace relativt populärt på en amatörnivå, och Sverige har varit framgångsrika inom speedway som är en sorts motorcykeltävling. Bland annat Tony Rickardsson har varit mycket framgångsrik internationellt inom speedway.

I grannlandet Finland är dock rally en stor sport. Det är en tävling inom motorsport som sker på en lång sträcka, ofta på vägar som ibland används för annan trafik men som blivit avstängd för ändamålet. Eftersom det inom rally inte finns en självklar och överskådlig bana använder man även en kartläsare som sitter bredvid föraren och beskriver vägen som ska köras. Det finns dock många olika varianter inom rally som bland annat minirally och rallysprint.

Den mest kända bilsporten inom racing är troligtvis Formel 1 där man använder väldigt snabba bilar och där man tävlar på särskilda banor. Det är en av de dyraste sporterna i världen att utöva och bilarna kör i hastigheter på upp till 380 kilometer i timmen. Dessa bilar är särskilt konstruerade för att vara så snabba som möjligt och ser väldigt speciella ut. De är väldigt låga för att luftmotståndet ska vara så lågt som möjligt och man kan bara sitta en person i dem.

Det förekommer också olika illegala former av racing som ofta sker på natten när det är lite trafik. Dessa tävlingar kan vara väldigt prestigefyllda och innefatta mycket pengar i form av vadslagning.

clubblog