Allmänt om båtracing

Båtracing kallas även för motorbåtsport och är namnet på farttävlingar som sker med motorbåtar av olika slag. Inom båtracing tävlar man inom framför allt 3 former; offshore racing, OCR och rundbana. Den mest traditionella formen är offshore-racing där båtarna helt enkelt kör en sträcka till en annan. Populärast och störst av tävlingarna inom offshore är Roslagsloppet som körs mellan Öregrund och Stockholm. Man startar i Stockholm och kör till Öregrund. Tävlingen grundades år 1962 och är den största i Skandinavien inom offshore-racing. Tävlingen har inspirerats av den internationellt mest kända tävlingen Miami-Nassau som anordnades för första gången år 1956.

OCR är en slags sammanslagning av de två andra formerna, rundbana och offshore där de deltagande båtarna tävlar på en mer oregelbunden bana som brukar vara större. Tävlingen sker ofta mellan öar och man använder olika märken i naturen som rundningsmärken. Denna form av tävling har blivit populär eftersom den ofta sker på en och samma plats vilket innebär att åskådarna kan iaktta stora delar av racet från land.

Inom de tre områdena finns det i sin tur olika delar av undergrupper och klasser, bland annat storleken på båt eller motor kan skilja sig åt. Tävlingarna kan ske i allt från vanliga motorbåtar till specialbyggda formelbåtar. De största båtarna som används inom rundbana är exempelvis formula 1-båtar som påminner mycket om de bilar som används inom formel 1-racing.

I Sverige är det vanligast att båtracing sker inom en särskild bana där det förutom fart också krävs att man styr bra och planerar sin körning ordentligt. I bland annat USA är det dock också vanligt att man endast tävlar i fart. Dessa tävlingar påminner om dragracing inom bilmotorsporten.

clubblog