Racing och historia

Den första arrangerade tävlingen inom racing utspelade sig år 1867 mellan två bilar i England och skedde på en sträcka som var cirka 10 kilometer lång. Tjugo år senare arrangerades en mer organiserad typ av tävling inom racing i och med att de bensindrivna bilarna populariserades. Detta skedde år 1887 och på en 2-kilometerssträcka- i Frankrike. Tävlingarna inom motorsport spred sig sedan till USA och den första amerikanska tävlingen inom motorsport hette Chicago Times-Heralde race och ägde rum i slutet av år 1895. Denna tävling och mediauppbådet från den ledde till att motorsporten växte i Amerika. Racing och motorsport dominerades dock i mångt och mycket av Frankrike vid den här tiden och det var vanligt att det anordnades tävlingar där man åkte från Paris till en annan europeisk storstad.

I England genomfördes det första racet där bilarna var särskilt byggda för just detta ändamål år 1907. Där tävlade man på en särskild betongbana över en sträcka som var ungefär 4.5 kilometer lång. Även detta spred sig till USA och den första tävlingen av samma sort anordnades på Indiana Motor Speedway som är världens största racingbana och har en publikkapacitet på upp till 257 000 åskådare. Än idag pågår racing på denna bana. År 1948 uppkom också NASCAR i USA som grundades av Bill France. Den första tävlingen inom Nascar skedde året därpå i Florida.

Nascar slog igenom stort i USA år 1972 då tävlingen Winston Cup Series blev populär och sponsrades av stora företag som bland annat cigarettföretaget Winston. Det ledde till att den så kallade moderna eran inom Nascar uppstod. Tävlingen bytte namn år 2003 till NASCAR’s premier series.

Sporten folkrace som är en förhållandevis populär inrikting inom racing i Sverige kommer från början från Finland och nådde Sverige i början av 1980-talet. Det finns också i Norge men där kallas det för bilcross. Det fördelaktiga med just folkracing är att det är en relativt billig typ av bilsport och redan året efter dess introduktion blev det en stor succé i landet. År 1982 anordnades hela 62 tävlingar runt om i landet. Nuförtiden anordnas cirka 600 tävlingar varje år inom folkracing i Sverige. Det speciella med folkrace är att man tävlar med vanliga, ofta äldre bilar som inte är särskilt snabba i förhållande till vanliga racingbilar.

clubblog