Lite om rally

Rally är en tävling inom motorsport som sker på längre sträckor som brukas kallas för specialsträckor. Dessa har stängts av för vanlig trafik och tävlingen går ut på att så snabbt som möjligt komma i mål. Emellanåt passerar man ibland transportsträckor där man måste köra efter vanliga trafikregler. Rally skiljer sig från många andra typer av bilsport eftersom det sitter två personer i bilen; en som kör och en som läser karta. I Sverige organiseras rally av Svenska Bilsportförbundet. Reglerna bestäms av den internationella officiella organisationen Fédération Internationale de l’Automobile.

Det finns förutom vanligt rally även andra typer av rally. Dessa är bland annat rallyspecial, rallyspring och minirally. Rallysprint innebär att man kör en ganska kort sträcka flera gånger, vilket innebär att publik kan se hela tävlingen från en och samma plats. Rallyspecial är en slags blandning av vanlig rally och rallysprint.

Rally är en av de största motorsporterna för bilar i världen men är en ganska liten sport i Sverige. Det enda landet i Norden där sporten är stor är i Finland som har rönt en hel del framgångar inom sporten. Rally brukar delas in i olika klasser från A till E.

clubblog